Traditionsenligt

Vi går alltid en promenad mellan jullunch och Kalle. Det är skönt att sträcka på benen och gå ner lite mat. Hunden och ungarna behöver ut och röra sig. I år var det såklart förra årets julklapp på som gällde. Jag fullkomligt älskar den.
 
 

Krasch

Datorn i delar och jag saknar min bildbank. Det blir med amdra ord ingen årskrönika ännu... Bilderna ligger där någonstans. Det är något kretskort eller något annat som finns i en dator som inte sköter sig. Jag vet inte...
 
Nu ska dessutom datarummet fixas. Golvet är lagt och väggarna målade.
 
Min sammanfattning av året i bilder. Den får vänta.
 
 

Minusgrader

Morgonpromenad, sol, högt vatten och minusgrader. Helt underbart.
 
 

Tre träliga ord

Torktid - Det måste vara ett av de tråkigaste ord jag vet. Att behöva vänta när man vill göra klart!
 
Ofrivilligt - Ju mer man vet om någonting, ju oftare man möter det och ju mer man uppmärksammar det. Det är många som lever tillsammans med någon (oftast en man) som inte är snäll. Tro aldrig, ens för ett ögonblick att de stannar frivilligt. Att stanna i ett destruktivt förhållande är högst ofrivilligt. Det är en situation man blivit satt i under en lång period av ofrivilliga val. Någon annan ha bit för bit inskränkt ens frihet och gjort frivilligt till ofrivilligt. 
 
Lerigt - Just nu är det ett ord jag gärna skulle byta mot tjäle. Hunden är smutsig, hästarna är leriga och hallen är en enda lång grusgång.
 
Just nu är det faktiskt fruset men snart är vi tillbaks i leran igen. 
 
Vintern, Mönster, Fryser, Design, Christmas, Dekoration

Ala Kry, prinsessa av Wiviken

Hon är ytterst sällan lerig över knäna. Rullar sig aldrig i leran. Hon har snyggt och städat i boxen och staplar mer eller mindre högarna på varandra.  Vattnet är sällan slabbigt och krubban är alltid ren.
 
Hon är verkligen en prinsessa.
 

Ett år idag

För precis ett år sedan började det. Mitt livs första Combatpass. Tänk om jag hade vetat då vad jag vet nu. 
 
 

Tack för igår

Härlig dag, god mat, för mycket mat, mysigt, fina klappar och en härlig tomte.
 
 

God jul

Tillsammans med lussekatten Mollie önskar jag god jul. Ät det du gillar, gärna lite för mycket, det hör till. Häng med någon eller några du gillar, var ensam om du hellre vill det. Öppna en klapp, ge bort en eller två. Ta en promenad,  det brukar behövas efter maten. Låt julen vara vit, det är inte vår högtid, det är barnens. Sänd de som har det tufft en tanke och kanske en summa pengar, stor eller liten. Det finns många bra organisationer.
 
 
Alex, Mickes äldsta son hade lagt ut något viktigt också. Jag skärmdumpar och delar med mig hör. Klok unge. Jag är glad att han och hans bror finns där på lite avstånd. Det är bra ungar. 
 
 
 
 

Mot ljusare tider

 Idag är lite ljusare än igår. Det märks inte ännu, men bara vetskapen om att det har vänt är skön.
 
 
 
 

Högvatten

Vattnet i Alkvettern är bra högt nu.
 
Grannens kanadensare rymmer snart.
 
 
Lilla svängen är översvämmad.
 
 
Uthusen är som öar efter sjökanten.
 
 
Badbryggan är ett minne blott. Man kan inte ens gå torrskodd ut till den. Inte tillstymmelse till strand.
 
 
 
 

Med önskan om

En riktigt god jul och ett sprakande gott nytt år önskar vi från Wiviken.
 
 

06.28

Sitter i köket med en mugg kaffe och två knäckemackor. Om sex och en halv timme startar jullovet. 
 
Hoppas alla mina ungar får ett härligt lov med sovmorgon, julklappar, tid med familj och kompisar. Det är de värda.
 
Själv ska jag ägna mig åt familj hästen, hunden och lite annat smått och gott.
 
 

Häst och häst

Det är skillnad på häst och häst. 
 
Joar:
 
 
Ala:
 

Vegetariska minipajer

Jag håller på att htta nya recept som passar till julmat. Egentligen räcker det om det är gott för min del. Västerbottenpaj, ägghalvor med räkor, Jansson, lite sill, apelsinfrästa morötter. Det är gott och inplanerat som mat på vårt julbord. Det finns såklart mer, men detta är det jag helst vill ha.
 
Sen hittade jag minipajer med svamp. Måste provas. Jag kör lite genväg och använder färdig pajdeg. Här är receptet.
 
 
 

Fyllning:

  • 1 st vitlöksklyfta
  • 250 g champinjoner
  • 5 st lök, färsk i knippe
  • 2 msk smör
  • 2 dl crème fraiche, Karl Johan-smak
  • 125 g keso, chilismak
  • salt, svartpeppar
  • 3 st ägg, stora
  • 1 dl cashewnötter

 här gör du:

1. Förgrädda pajskalet. 225 grader, ingen aning om tid...
 
2. Skala och hacka vitlöken, ansa och skär champinjonerna i kvartar, skär lökarna i bitar. Stek vitlök, champinjoner och lök i smör i en stekpanna, så att de blir mjuka, cirka 5 minuter. Rör ner crème fraiche och keso chili. Salta och peppra. Vispa upp äggen i en bunke och rör ner champinjonblandningen. Fyll formarna (jag tänkte ta muffinsplåten) med blandningen.
 
3. Strö över grovhackade cashewnötter och grädda i mitten av ugnen, cirka 20 minuter.
 

Julefrid

Fyra dagar kvar, tallen är klädd. Det mesta klart inför lov och julafton. Några klappar kvar, lite småfix.
 
Det ska bli skönt. Lite filt och film, rida lite, träna lite, hänga mycket med familjen. Äta lite gott, promenera hunden. Just det, renovera arbetsrummet också. Golv och väggar.
 
 

Pepparkakshus

Jodå, nu är det klart och jag gjorde inget. Eller jo, betalade själva huset. Micke satte ihop det och ungarna dekorerade.
 
 
 

Upplopp

Betygen är satta, planeringen för sista veckan är klar. Det är upplopp nu. Upplopp mot sovmorgon, morgonbrasa med kaffe framför TVn, förmiddagspromenad, lediga dagar, tid med familj. Tid för återhämtning. 
 
 

Man har alltid ont någonstans

Förut hade jag alltid ont någonstans. Lederna var inflammerade och ömma.
 
Nu har jag alltid ont någonstans. Träningsvärk och lite ömt av ansträngning här och där.
 
Vilken skillnad. 
 
Just nu, en vanlig torsdag gör höger fotled ont, träningsvärk i baksida lår och rumpa. Vänster axelled är typ alltid öm, gammal krigsskada. Höger tumme fick en törn i tisdags på gymmet och påminner mig om det. Fast vet ni, det gör verkligen absolut ingenting. Det är ömt på rätt sätt.
 
 

Lycka är

Lycka är att få MMS som dessa! 
 
 
Kyllir har det toppenbra. Ny kompis, stora hagar, en matte som älskar honom. Jag ler stort. Linda ❤️ Kyllir = sant
 

Porträtt

Ända sedan Malin knäckte idéen om Granbergsdals hytta som fotoplats har jag skapat en bild i huvudet. Problemet är att man inte kommer in i hyttan bara sådär utan vi bestämde att dagen då de håller sin julmarknad blir bra.
 
Vi åkte dit, grått och regnigt. Mörkt inne i hyttan och minst sagt svårt att få till ljus med de enkla medel jag har.
 
Bilden jag haft i huvudet smög sakta fram. Det var många "vänta lite" och "jag ska bara". Många skitbilder innan den satt. Här är den.
 
 
 
 
Inte helt som jag vill ha den, men jag skyller på att det faktiskt var kallt och jag vill göra det igen. I vår när det är lite ljusare. Jag är bara lite nöjd, jag vill ändra lite här och lite där. Vill lägga till och dra ifrån lite.
 
Sen tog vi fler bilder också. Både Malin och Robert är lätta att ta bilder på. Ett litet "höj hakan" eller vinkla fram axeln" så är de med på noterna direkt.
 
 
Tack för att jag få ta era bilder. ❤️

Snälla tomten?

Önskelista
 
  • motorvärmare och kupévärmare (frusna jag behöver värme)
  • boken "Bergens stjärnor" av Jojo Moyes (favoritförfattaren nummer ett)
  • stallhandskar (kan man aldrig ha för många av)
  • boken "Jul i det lilla bageret på strandpromenaden" av Jenny Colgan (favoritförfattaren nummer två)
  • Ullsockar gärna de som Hööks har (never to many woolsocks)
 
Bildresultat för jojo moyes bergens
 
Egentligen behöver jag inget alls. Det viktigaste är faktiskt att träffa de man tycker om, vara ledig tillsammans, sovmorgon och tillbringa tid tillsammans. Julklappar kan vara för barnen och jag tillhör de som tycker mer om att ge än att få.  Jag kan bli barnsligt glad när jag klurat ut något bra som julklapp till någon.

Egen studio

Jag kom över en vit fotobakgrund gratis med tillhörande ställning. Micke fick hämta den och idag provade vi den.
 
Sätta upp den först, i garaget med fästen i taket. Sen knäppte jag julporträtten. De kommer senare. Man kan ju inte visa hur julklapparna ser ut.
 
Sen fick Kasper prova. Det kan jag ju visa. Det ska så småningom målas lite färgad bakgrund. Tänkte ha en målakväll med bästa Malin när det passar. Lite käk, ett glas vin och varsin pensel. Kan det bli sämre?
 
 
 
 
Nu ska jag "bara" hitta ett sätt att hantera skuggorna som jag inte är helt bekväm med.
 
Man kan så klart redigera bort skuggan, men just nu är stora datorn med Photoshop i delar. Ja längtar lite efter den. Jag har fler bilder i kameran som jag vill dela med mig av.

Hur kommer man igång?

Jag har ju fastnat lite i träningsträsket och att sluta är inte ett alternativ. Jag blir sur och rastlös när jag inte tränat på ett tag. 
 
Jag vet också att många vill komma igång. Här är mina tips.
 
  • Välj en träningsform du kan hålla i. Något du gillar. Jag började med att simma, det höll jag i länge. Sen hittade jag Fabriken och där är jag kvar.
  • Gör det tillsammans med någon. Det är alltid lättare att hoppa av om man är själv. Har man någon man ska möta där eller hämta upp då kan man liksom inte strunta i det lika lätt.
  • Hitta en plats där du trivs. Jag gillade att simma, men den sociala biten fanns inte där. Ingen att träna med och inget småprat och inga skratt. På Fabriken skrattar man jämt. Eller svär. :)
  • Håll i. I början är det inte alltid lätt, men när du kommit över tröskeln så släpper det. Det gäller att hålla i och hålla ut fast det går tungt i början.
  • Gå inte ut för hårt. I början ska du vara lite snäll mot dig själv tycker jag. Ligg lite i bakvattnet men slutför. Både när det gäller intensitet i passet och antalet dagar man tränar per vecka. Du kommer kunna öka sen.
Resultaten kommer. Inte på en vecka, men efter en månad tänker jag att man ser och känner resultat beroende på hur många dagar och pass man kör. Efter en månad är det också lättare att komma iväg.
 
Mtt resultat både syns och känns. Kommer jag av någon anledning inte iväg på några dagar så blir jag sur och rastlös. Alla mina byxor är för stora. Jag mår mycket, mycket bättre än på länge. Jag orkar mer.
 
Här är nog favoriten i gymdelen i alla fall. Golvrep, att det kan vara så kul. Rodd är en annan favorit och chins. 
 
 
 

Från början till nu

 Det började med att magen blev lite sladdrig och mjuk och inte längre höll sig på plats. Kort därefter kom rumpan att gå samma väg, blev lite mjukare och höll sig inte på plats längre. Här bärjade jag också känns att byxorna blev för stora och underkläderna inte längre satt skönt. Jag köpte na underkläder och kastade de gamla. Jag forstod med lite hjälp av Elin  att de jag kände handlade om att jag tappade kroppsfett. Lustigt för man kan nog lätt tro att det är tvärtom när de ställen man känner sig lite rund på börjar röra sig när man skuttar runt.
 
Nu inser jag att låren går samma väg, tappar i fasthet liksom. Återigen är underkläderna är för stora och mysbrallor och andra byxor är för stora. Mina mysbrallor kanar faktiskt av mig nu om jag inte låser fast dem genom att vika ner dem och ha en tröja instoppad. I jeans har jag alltid bälte och jag har fått trycka i nya hål. Nu är också mina sport-behåar för stora. Jag får köra dubbla när jag ska köra pulspass med mycket hopp och skutt. 
 
Jag mår galet bra, mår sämst när jag inte kan träna. Min vilolpuls ligger mellan 60-65 vilket anses vara mycket bra om man googlar.
 
Jag har också märkt att de lite mer tigha topparna jag har är trånga i ärmarna. Jag ser i spegeln på gymmet att överkroppen börjar bli ganska snygg. Ryggtavlan får jag rätt ofta beröm för. 
 
Var ska jag då? Inte en aning. Målet att väga 79-nånting vid årsskiftet kastade jag ganska snabbt bort. Det kommer inte gå. Nu tappar jag kilon igen, men under 80 kommer jag inte ännu. 
 
Mål för träningen har jag. Klara chins med färre gummiband. Öka på vikterna med slamball lite till och samma med hantlar och skivstång. Klara fler armhävningar i följd  tårna. Få mer teknik i burpees. Klara TTB, toe to bar, alltså svinga upp tårna till stången man hänger i, det ligger ganska långt fram men skam den som ger sg.
 
Undra när jag ska börja köpa på mig lite lagom stora kläder? Ett mål det också kanske? 
 
 
 

YES!

Jag är B positiv.. När andra kräks så mår jag illa och får låta bli att äta ett halvt eller ett helt dygn, sen brukar det gå över. Visst har jag varit magsjuk men det är verkligen inte ofta. 
 
 

Trolla

Lite galen.är hon allt. Finns det mat i tunnan, då väljer hon alltid den.
 
 

Lycka

Lycka är en påse nybakta kanelbullar. Tack mamma. ❤️
 

Så coolt

 
Pärlemormoln hette det och det färgade himlen i regnbågens alla färger. Ovanligt fenomen men så vackert.

God morgon

Ja men god morgon. Sovit gott kan jag se.
 
 
 

Favoritlunchen

Fräs strimlad vitkål och gul lök på låg värme i lite smör. Salta och peppra. När det börjar mjukna så håll på lite sweet chilisås och lite strimlad paprika, några sockerärtor eller lite skivad rädisa. 
 
Stek lite grillost och servera, gärna med avokado. Sjukt gott och enkelt.
 

Mitt Wiviken

Lite snö, lite sol, lite advent och så känns livet genast mycket bättre.
 
 Bilden från tidigt i morse, innan resten av familjen var uppe.
 
 
Ny julstjärna på gaveln mot stallet. Tack Anna. Du är verkligen är en pärla. 

RSS 2.0