God jul, vad är det som är viktigast med en god jul?
För mig är det viktigast att alla är friska nog att orka med att fira jul. Det måste vara etta på min listan. Gäller två- och fyrbenta!
Sen är det nog att få fira jul med människor som betyder mycket för mig. Min mamma och pappa brukar komma hit och min bror och hans familj brukar vi träffa här kvällen innan på gröt och skinkmacka.
Gröt förresten, det måste vara den äckligaste mat som finns... Tvi vale! Jag kan knappt känna lukten av varm kanel och mjölk ihop utan att det vänder sig i magen. Det ska jag berätta mer om en annan gång...
Viktigt också är barnen, jag gillar jul och har alltid gjort. Jag gillar jul med barn ännu mer.
Jullov känns också viktigt, sovmorgon, mysfrukost och att få rå sig själv några dagar. Tro mig, lärare behöver det. Tro mig också när jag skriver att det inte är ledigt vi har utan mer kompledigt. Alla lov (utom fem veckor på sommarlovet är inarbetad tid) är välkomna när man jobbar i det tempo man gör. 22 ungar med full fart från åtta till ett, ibland halv tre.
Det är julaftons morgon när detta läggs ut. Njut av hela dagen, eller hoppas du haft en skön julafton.
Jag gör mina, fina fransar på Gymfabriken i Storfors. På ytterdörren när man ska gå finns den här skylten. Jag tror inte det gäller mig som just haft en knapp timme med en bra radiopratare i öronen, slumrat lite med slutna ögon på en brits och bara känt mig ompysslad.
God jul önskar vi alla värstingar i Wiviken. ta hand om dig i jul, ät bara det du gillar, hoppa över det andra. Ge bort en julklapp om du vill, håll tummen för en vit jul, både vad gäller alkohol och snö. Njut av familj och vänner, ta tid att prata med varandra, ät julgodis. Ta en promenad, bry dig lite extra om de fyrbenta, men ge inte massor av extra mat. Titta på stjärnhimlen om kvällen och sov lite extra på morgonen om du kan.
Ta extra hand om alla barn, detta är deras högtid.
Vinterdrömmar
I fyra långa månader
ska jag trotsa kyla och snö,
skruva broddar i isfyllda broddhål
och snåla med halm och hö.
Jag ska rida på isiga vägar
i pannlampans måttliga sken,
med dubbla kalsonger och vantar
och stelfrusna fingrar och ben.
Jag ska skotta gångar till stalldörr´n
fast jag vet att de snart yr igen.
Men jag ska jobba och slita och kämpa
för jag vet vad som väntar mig sen.
Efter fyra månaders vinter
och en tid av ljusnade vår,
två månaders värme och solsken,
korta sommardar återstår.
Jag ska trava på lummiga stigar,
galoppera på grönskande vall
och njuta av ljuset och värmen
som strömmar genom vårt stall.
Visst är vintrarna långa och kulna,
men någonting har jag väl lärt:
att när sommaren kommer tillbaka
så vet jag att det var det värt!!!
Ofta får man höra att fjordhästar är så lika. Till viss del kan jag hålla med, men inte fullt ut.
I stallet står fyra fjordhästar, Ala, Joar, Zorro och Froste. Kan du pricka in rätt öra till respektive häst?
Tredje advent var dagen när mamma och pappa kom på 11-kaffe, ungarna blev klippta och tallen blev levererad och klädd.
Tredje advent var också dagen när det var kallt som attas ute och med kallt vinterväder kommer solen. Då är det lätt att ta fram kameran.
En del saker blir inte som man planerat. När Atle föddes var det självklart att Ala skulle premieras, hon skulle in i stamboken och få ett nummer. Jag hade däremot inga planer på att göra det med honom vid sidan utan det skulle tas nästa sommar.
Vi tränade ordentligt, jag har ju en förmåga att vilja visa Grand Prix-nivå när det krävs något betydligt enklare. Galoppfattningarna var roligast att träna och det tyckte vi nog båda. Underbar känsla att trumma fram på vägarna i skogen, lika glada båda två. Vi hade också bra hjälp av Anna, en tränare som jag har stort förtroende för och som fixar till småsaker så stora saker också löser sig.
Hur som helst, det vita schabraket satt på, mina vita ridbyxor var framme och Ala var halt. Inget bruksprov för oss det året. Det blev något helt annat, en långvarig skum hälta som efter många veterinärbesök tillsist visade sig på en röntgenplåt som en pålagrning i kronleden på höger bak. Med en blodig bakkota åkte vi hem. Ala hade tydligt markerat att bedöva något kota skulle vi inte och hon kastade kanyler, veterinärer och djursjukvårdareåt höger och vänster på stallgången på ATG i Karlstad. Hemresan var inget vidare, snöstorm och en stor klump i magen och en i halsen. Min fina häst, var skulle detta sluta.
På återbeöket såg allt bättre ut och med en specialsko som är uppåtriktad i tån kunde i knappt se något hälta och det fanns ingen synlig förändring på röntgen. Jag tror nästan veterinär Henrik var lika förvånad som jag.
Nu laddade vi för draget bruksprov och en fölunge till. Ala åkte till Fjelltor och kom hem dräktig. Hon drog gärna och tyckte det var kul. En härlig häst att jobba med och jag kände att jag gick i morfars spår när vi några kilometer från där han körde häst i skogen drog våra stockar.
Det blev augusti och vi var redo för att åka till Arvika och dra timmerkälke. Fredag kväll när jag ska ta in hästarna så kommer ingen Ala men hon gnäggar när jag busvisslar. I hagen stod en häst som verkligen inte var pigg. Hon darrade i hela kroppen och jag fick bogsera hem henne den korta biten till stallet. Över 40 grader och hon var verkligen inte pigg. Det blev en lång natt tillsammans med Lotta från distriktsveterinärerna i Kristinehamn. Det var flera samtal till Skara och Strömsholm och släpet var kopplat. Bukhinneinflammation och det var ovisst om hon skulle klara detta. Lite bättre efter smärtstillande men det var verkligen en sjuk häst i stallet. Jag har helt ärligt aldrig sett en så dålig häst, inte före och inte efter. Det gick dock vägen, hon repade sig och det där lilla knytet till föl i magen klarade sig också. Det blev såsmåningom Froste.
Med en Froste vid sidan laddade vi nu för bruksprov igen. Vi tränade och tränade och jag blev nervösare och nervösare. Jag hade mycket hjälp av Anna-Karin och det är jag glad för. Såna där små tips som löser problemen lätt.
Vi åkte till Arvika och med oss hade vi selen och timmerkälken jag och Micke renoverat, Micke, Malin och Eva. Man fick "övningsköra" ett varv innan det var dags och vi selade på och drog ett varv, inga problem. Kul tyckte Ala medan jag var kräkfärdig. Timmerkälken imponerade på farbröderna och sen, nästa varv var det på riktigt.
Den här gången gick det lika bra. Finaste, bästaste Ala klev på med ett "Kom igen nu matte, jag fixar detta. Häng på bara" och jag hängde på. Vi åkte hem med fina 40 poäng och ett halvår senare kom hennes siffror på posten. Hon är inte Ala Kry längre, hon är Ala Kry 3584 och hon är och förbli MIN! Min prinsessa, min guldhäst, Vi kommer inte kunna göra allt jag hade planerat, men vi kan göra en del och det räcker så länge det är med Ala jag får göra det.
När det är snötygnda grenar och lite eftermiddagsmörkt och lyser i stallfönstren, då känns det bra mysigt. För vem? Jo, mest för mig tror jag för hästarna de står ju i hagen.
Först finns goodwill, sen kommer jag hjälper dig om du hjälper mig, sen kommer jag sköter mitt och du sköter ditt.
Det finns för lite goodwill i världen. Det skulle se annorlunda ut om alla hade lite goodwill.
My kids
Min typ av väglag
Snö, lagom packad, utan spår, mörkt. Då kan man köra väldans fort, och det gör jag! Fast när jag tog bilden stod jag still, fast det inte ser ut så.
\n
\n
Blått bälte
Igår var det dags igen. Gradering! Jesper laddade med att se slutet på Karate Kid redan i söndagskväll. Fick mig syn på lite nytt.
I skolan igår märktes det, lite nervös. Han sa det flera gånger.
Det gick ju bra såklart och sent igår kom en nöjd, trött unge med ett blått bälte hem. Han är fantastisk.
Lördagspyssel
Vi småstartar med lite julpyssel. Apelsiner ska klämmas nejlikor i, som tomteluvor ska tillverkas, julklappar ska fixas till. Trevligt pyssel med ungarna!
Söndag morgon
Det var kallt i sovrummet i går kväll och det var ännu kallare i morse. På toan var det 15 grader och knappast så mycket varmare i resten av huset. Pannan larmade inte om något fel, men det var uppenbart att något inte funkade, elementen var kalla.
Jodå, en säkring hade gått. Bara att snäppa upp den, starta paannan och tända en brasa. Frukost åt hela familjen i vardagsrummet framför kaminen.
Ala Kry 3584
Klart! Nu har hon sitt nummer. Äntligen. Vägen dit var lång och kantad av blod, svett och tårar.
Bra att ha
Transporten måste vara en av de bättre saker jag har. Vi nyttjar den ofta. Ofta till annat än den är till för.
Saker jag gillar med vinter
1. Norrsken, det var det i förrgår.
2. Snö
3. Tjäle (hata lera)
4. Advent och jul
5. Jullov
Bilden är inte min, den hämtade jag helt lagligt på pixabay.se
Tvättat eller borstat?
Borstade jag tänderna eller tvättade jag händerna?
Vinterkristaller
Af snökristaller klara
står fältet prydt;
om några veckor endast
är allt förbytt.
I glittren emot solen
och fröjden er;
snart sjunken I som tårar
i jorden ner.
I, vinterns vackra blomster,
snart vissnen I,
men utaf edra tårar
skall blommor bli.
Om några veckor endast
är allt förbytt:
af vårens väna blomster
står fältet prydt.
Teamwork
Jonathan och Micke lagade mat i köket. Jag och Jesper, eller rättare sagt jag höll i och Jesper skruvade ihop en hylla.
Vilka ungar vi har!
Duktiga ungar
Jag till barnen: "Här är den gran vi ska ha som adventsgran, fixar ni att såga ner den och dra den till framsidan?"
Ungarna: "Inga problem mamma"
Ut i skogen med bågsåg och handskar och lite senare var det klart. Det är mina ungar det!
Ljuset i mörkret
Det är ändå lite skönt att någonting blommar ute i november, Julros, fick den från mamma för några år sen. Den står där, i kalla, regniga november och bara gör allt lite, lite lättare.
Nu är det december, men den gör fortfarande sitt jobb. Frågan är bara hur sjutton den blomman förökar sig. Det vimlar ju inte av bin och humlor nu precis.
Minns det som igår.
Lika kallt ute nu som i vattnet då. Kalkbrottet utanför Örebro, turkost, kristallklart och iskallt vatten.