Januari 2013

Årets första månad och den har bjudit på både slask och regn eller gnistrande kallt och en underbar stjärnhimmel på natten och strålande sol på dagen.
 
 
Jonathan gillar att cykla på altanen tillsammasns med Jesper, leka i snön, eller i grushögen uppe vid soptunnorna. Lego uppe med Jesper funkar långa stunder. Ficklampor och bilar är bästa grejorna. Han ritar med rätt penngrepp och det är små, små pluttecirklar som hamnar på pappret. Trappan upp klarar han lätt numera, fast mamma tycker det är jobbigt.
Ofta kommer han springande med ett glatt "hä kom ja!" Clementiner anser han vara basföda.
 
Vi har också klarat av rotavirus vilket inte var någon höjdare. Besök på akuten i Örebro och jag trodde att vi bergis skulle bli inlagda. Sviterna syns fortfarande och han är inte lika rund och gå längre, utan rätt smal...
 
Ord
Bimma Bob . Byggare Bob
hopplapp - haklapp
låbeen (tidigare schaben) - Långben
hypla - flygplan
tin - clementin
she.go - var så god
ja jö häääl - jag kan själv
 
 
Jesper har mycket funderingar just no och de flesta kommer fram i bilen.Han undrar var maskar är på vintern, om man kan vakna när man är död och han ska gifta sig med mamma. Musik är centralt och han sjunger både barnvisorna han kan och populärmusiken i radion. Händerna i luften och Om ditt hjärta slår sitter och han sjunger med. Ofta får man höja volymen lite.
 
Vi spelar Den försvunna diamenten på kvällarna och Jesper har hand om banken. Duktiga unge!
Blixten McQueen är en klar favorit och han tror benhårt att man faktiskt kan få fyrkantiga ögon om man tittar för mycket på tv eller spelar för myket på telefonen, plattan eller datorn. Den illusionen kan han få leva i lääääänge...
 
Ord är ju med en Jonathangrej, men vi kan nämna valnig (vanlig) och pangkering (parkering) som han är väl medveten om att han uttalar fel och säger om och om igen, ibland utan att få till rätt uttal.
 

Beslut taget!

Så, nu har jag funderat klart! På menyn i Wiviken kommer det varje vecka finnas en vegetarisk middag och dessutom siktar jag på en fiskdag, fast jag inte alls gillar det. Nog klimatbelastat ändå...
 
 
Man vill ju lämna över en vacker planet till sina barn, barnbarn och efterföljande småtroll...

Skenet bedrar...

Jodå, rikitgt söt, men tro mig... Under den där glorian döljer sig allt annat än ett helgon stundtals...
 

Lyxig för hästar

I Wiviken är det stilla Bergslagsvatten smaksatt med gran vi serverar. Tempererat också.
 

När du få tillfälligt besök...

Det är några år sen nu. Det skulle till avverkning uppe i skogen på höstkanten och kanterna på grusvägen var mjuka... Vi slapp tillfälligt besök, men hade en stund när vi trodde att vinbärsbusken kulle ryka. Bärgaren däremot fick göra ett tillfälligt besök.
 

Lyckligt lottad...

Man inser att man är himla lyckligt lottad när man har två fina barn, en underbar man, ett hus man gillar och trivs i, en bussig och glad häst, en härlig hund och ett toppenjobb. Det är värt rätt mycket faktiskt... Väldigt mycket faktiskt...
 

Lådbilsrally?

Lördagar är stugbytardagar i fjällen och då blir det lådbilsrally hela dagen.
 
 
Lådbil är alltså en bil med lådan på taket...

På topp...

På topp i solens sken.
 

Startskottet!

Imorgon tänkte jag att startskottet skulle gå, pelargonstartskottet!
 
 
Blekingeflickan ovan.

Jag tycker verkligen inte om...

Få saker skaver på mig så som när man själv gjort något man tycker är fel, sagt något dumt, inte tagit hänsyn eller inte sett någon som behövde ses. Känslan när man fick iväg det där lilla magiska ordet, den slår mycket! Så gott inuti!
 
Jag gillar heller inte att bråka, vara osams och säga elaka saker. Jag är otroligt självkritisk och tar lätt åt mig av andras kritik om det inte är konstruktiv. Undra om det finns en rejäl portion av osäkerhet inne i det där jag annars anser vara så starkt och självsäkert? Eller har det bara med känslan av att inte må bra om inte alla göra det...? För jag ogillar verkligen när människor jag gillar inte mår bra... Tänk gärna med mig.
 
 
Må bra och få andra att må bra, det gillar jag! Verkligen!

Gröna fingrar

Jaha, nu växer de ur fönstren också. Någon som vet om man kan klippa ner såna här?
 
 
 

Isländska ullsockar?


Dampvasker?

Undra vad de tror att man kan tvätta bort med denna i grannlandet?
 
 
Jo, lite av ett lärarskämt och alla som känner min roll som pedagog vet att just de barn som inte följer normen, de gillar jag. Begreppet  damp finns dessutom inte kvar, men lite kul var just ordet. 

Ingen ko på isen

Men en vinterpromenad. Jesper gillar att gå på isen, helst ska det vara med morfar. Just denna dagen fick mamma, pappa och en sliten Jonathan i vagn duga. Och Saffran förståss.
 
 
Saffran är den lilla pricken långt bort vid udden. Han gillar också att gå på isen.
 

Våningsäng?

Saffran var hos bästa grannen Carina några dagar när jag jobbade och han var pytteliten. Han hade det toppen där. Blev han för trött tog han en paus i Fridas vagn och vips, hade Carina en våningsäng i trädgården.
 
 
Foto: Carina Persson

Igår...

Jonathan och jag tillbringade fyra timmar på akuten i Örebro, träffade en underbart bra barnläkare. Magvirus är inte att leka med, hade det inte varit för Semper vätskeersättning hade vi blivit inlagda. Tur man har lite tänk ibland och en stadig klok man att luta sig mot.
 
 
Den kloka, stadiga mannen klarar helt klart att tänka bättre än mig i såna här situationer. Utan han vid min sida vette tusen om detta hade gått...

Vinterpromme...

En febrig unge med kräksjuka, en som studsade fram, en pigg och lycklig hund, en kamera och en mamma. Då kan det bli såhär.
 

Sliten skatt...

Vinterkräksjukan igen och det tar på krafterna att inte få sova om natten. Mammas lilla skatt... Utslagen i soffan fast klockan bara är halv nio...
 

Den där tungan...

Den där tungan ska man hålla rätt i munnen!
 

"Lappa tackorn"

 
Fast att hinna med att föreviga det skräckblandade förtjusningsögonblicket var inte lätt. Fort ska det gå, för lite läskig är den.

I bilen, igen...

- Mamma, hur många år är morfar?
- Han ska fylla 70.
- Då är han 79?
- Nä, han är inte 71 eller 72, han ska fylla bara 70...
Jesper tänker en stund.
-Då är han 69.
 

Välkommen tillbaks

Kung Bore har kommit med snö igen, jag gillar det! Jag är inte klar med vinter ännu. 
 
 

Tjejgrej eller killgrej?

Jag fullkomligt HATAR att sy... Typ det värsta jag vet, för hand eller på maskin, samma skit. Tur att mannen jag älskar ställer upp när hällorna på overallen går sönder. Jag, jag byter hellre däck!
 

Den försvunna diamanten

Klarar en femåring det tänkte vi och provade. Jodå, det är förlora han inte klarar och vi spelar visst läggmatcher... Fast vi har nog lika kul alla tre. Jonathan? Han sover gott nr vi spelar, två är kanske i tidigare laget?
 
 
 

Wiviken

Wiviken by morning and Wiviken by night. Lugt, stilla, tyst och underbart!
 
 
Slutartiden och jag var inte helt överrens in the morning, men det blev så fint så det skiter jag i.

I bilen...

Många funderingar och tankar kommer fram i bilen. Jesper hade varit inne på taxi med pappa och fått två klisterremsor utskriva, en med JESPER och den andra med JONATHAN. Han ville skriva en till mig och pappa också och då kom följande ordväxling fram;
- Vad heter jag då?
- Mamma.
- Nä, vad heter jag, inte vad jag är.
- Marion.
- Vad heter pappa då?
- Darling.
 

"Godis"

Jonathan smakade färsk ananas för några dagar sen, nyfiken som han är åkte den rakt in, sen blev han lite drömmande. Strax efter glittrar ögonen till och han utbrister glatt: "Godis!"
 
 
De är nog inte helt vanliga mina ungar, grönsaker före mat och frukt är godis.... Här mutar vi med, en sked till så får du en tomat...

Att växa upp i ett stall

"Det är ett helt eget litet universum, stallet. Det är den enda arena jag någonsin kommit i kontakt med på vilken det kvinnliga könet helt dominerar men där det ändå inte handlar ett dugg om smink, utseende och snack om killar."
 
 
Saxat från en blogg. Läsvärt! Mycket läsvärt!
 
http://iarelisa.blogspot.se/2011/01/om-varfor-tjejer-egentligen-rider-och.html?spref=fb
 
 

Saffran

Vårt röda yrväder, han gillar alla, men väljer få.
 

Extra lyxigt fredagsmys?

1 dl gelesocker
4-5 dl grädde
1 msk kakao
 
Låt småkoka i en halv minut. Rör runt. Häll upp i fyra glas, in i kylen. 1 minut innan servering, garnera med lite riven vit choklad och några chokladhjärtan.
 
Klart!
 
 
Duger gott som nyårsdessert, då bilden togs, också.

Vem där?

Jag säger som Christian Luuk gör ikväll fast utan ledtrådar. Vem där?
 

Röriga?


Humör?

Tur det vänder snabbt när man inte får som man vill...
 
 

Nya hästen

Ny halm under jullovet, och vips hade en ny liten häst flyttat in. Den lilla hästen bor visst där då och då numera.
 

Skrapa is

Det är inte alltid så dumt det där med att skrapa is.
 

Lika?

Men visst finns det en viss likhet?
 

Söt?

Jodå, men inte alltid....
 

Lycka är

Lycka är att komma in från en kvällspromme med någon man gillar, ha kikat på stjärnorna, pussat mulen och mötas av en övertrött, sprallglad unge som småskriker; "Ja älkkaj dej" och pussas om och om igen.
 

Guldgula sessan

 
Jag är ridsugen!

Vinrecension

Igår kom farmor och Micke tog fram ett vin till maten. Det smakade kardborrdeband, ganska surt och påminde lite som dikesvatten. Jag tog en öl istället.
 
Carl-Jan Granqvist uttryckte smaken som mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, blåbär, rosmarin, lakrits och vanilj.
 

Sparkad?

"In Sweden we call it a kick..."
 

Årskrönika

Januari

Vi började det nya året med att jag började provjobba på Vargbroskolan. Halvtid lite försiktigt. Oj vilken höjdare det blev, jag älskar verkligen mitt lärarjobb.

Jonathan skolades in på Änglagård och det gick så bra. Han trivdes från början. Där fanns ju skor, som han var helt galen i.

Jesper fortsatte att bygga och bygga och bygga med sitt lego. 

Februari

Våren kom tidigt detta år. Vi anade blomskott och porlande ute redan i februari. Kanske var det därför den där nyförälskade känslan infann sig mellan oss?

Premiär, jag klättade upp på Ala, bara så där. Underbar känsla, om än ganska vinglig. 

Som vanligt när man skolar in en liten unge kom en lång period med sjuka barn. Vi hostade och hackade och kräktes om vartannat... Jag fick nya läkemedel och kroppen svarade bra på dem. Underbart att slippa kassa leder. som sex rakt in i armen som någon beskrev det, och ja... Jo... Kanske det!

Jonathan började prata allt mer, en del förstod vi, annat inte. Det började komma fram en mer och mer självständig kille.

Jesper fortsatte som han brukar, lego och lego och lego. Bokstäver var spännande och vi anade början till att ljuda samma ord.

Mars

VÅR! Utefika, utelunch och vårblommor. Vi var ute mycket! Micke frösådde och det spirade fint i garaget, snacka om gröna fingrar.

Jesper fick sin första egna cykel och det gick finfint med lite stödhjul.

Jonathan växer så det knakar. Babysim är uppskattat och han verkar bli lika galet glad i vatten som Jesper.

April

Vår på riktigt med allt vad det innebär, glass på altanen, varmare ute och gunga. Gunga ligger högt på poppisskalan och det gör vi ofta.

Robin får vandra vidare och tomrummet är stort. Vilken hund han varit, vad mycket vi gjort… Marion är utan sin Robin, och det kändes.

Sjukstugan kulminerar med allt vad det innebär. Penicillin, öroninflammation och ett par omgångar magsjuka till…

Jesper börjar lära sig att gunga själv, men kan inte helt själv ännu.

Jonathan får man gunga på och gunga på och gunga på. Ju högre ju bättre. Frukt är också en favorit, allt från clementiner till jordgubbar och blåbär och vi lyxar allt då och då men färska bär.

Maj

Inkörning av Ala påbörjad och med framgång, inridningen igång och det är underbart! Klokare häst får man leta efter. Finaste prinsessan.

Saffran är ensamhund nu och verkar börja tycka att det går bra.

Jesper är så sliten efter allt han gått igenom. Trött och tunn. Somnar ofta och simskolan som var planerad ställer vi in. Nästa år kanske.

Jonathan pratar och bubblar. Nya ord och språket växer varje dag.

Juni

Sommar på riktigt och jordgubbar är vardagsmat här hemma. Oj så gott. Ala fortsätter sin ridutbildning och mitt leende blir bara bredare och bredare.

Vi hinner med både att simmar och besöka Mariebergsskogen. Underbara sommar!

Juli

Sommarlov på riktigt och vi tillbringar en del tid på Svarteberg. Mata änder och båtutflykt med morfar är vardagsmat där. Hemma är det utelekar med vatten som är hetast.

Minisemester till Parken Zoo med familjen Ungman var uppskattat. Lådbilslandet hann vi också med.

Jesper lär sig säga ”r”. Stort genombrott, vi firade med tårta!

Augusti

Födelsedagsmånaden där vi firar Micke, Jonathan som blev 2 år och Jesper som fyllde 5 år. Härligt, fest i dagarna tre. Skolstart och vardagsrutinerna är tillbaks. Ala premieras med finfina 40 p och vi planerade in Vetlanda.

Sommaren var kanske inte den varmaste vi haft och nog saknade vi lite sol när hösten kom. Vattenståndet i Alkvettern var högt, och högre skulle det bli.

Foto: Helena Kättström
 

 September

Vi sög ut det sista av sommaren och nyttjade utetillfällen så ofta vi kunde. Smultronen som fanns kvar, plommon och björnbär slank ner i magen snabbt. Några egenodlade äpplen kunde vi njuta av också. Micke skruvade ihop skalet till växthuset och till nästa sommar är planerna stora.

Ala tog vi med oss till Vetlanda och treårsringen. Finaste lilla prinsessan skrapade ihop 40 p och skötte sig så bra.

Grabbarna lekte ute med vatten, lönnäsor och vi plockade lite svamp. Lingon fick vi allt några också.

Oktober

Hösten kom, fast sommaren knappt hade märkts… Jag brukar gilla höst, men nog saknade man sommaren som liksom inte kom. Hösten blev också regn, regn, regn…

Jonathan började leka rollekar och var ofta hund. Lång tunga och voff.  Ofta funkade det nu också att ”gupp” och leka tillsammans. De börjar visst bli stora mina skatter.

November

Regn, regn, regn, lera, lera, lera… usch! Tillsist frös det dock och tur var väl det. November tycks vara en månad när jag går lite i ide, för det finns få bilder i november och så är det alltid.

Jesper är på god väg att lära sig simma och Jonathan utvecklas i bassängen så det knakar. Nu paddlar de båda undan snabbt om det bara har flythjälp. Jonathan pratar ofta om att bada och våra lördagar är efterlängtade.

December

Nu börjar väntan och nedräkningen. Jultomten kommer ju snart. Vi mysade med lite lussekattsbak och Micke tillverkade julgodis i långa banor.

Pulka och snowracer är roligt att åka, busa i snöhögarna funkar också.

Tillsist kom också tomten och många paket blev det. Snömadrasser, spel, filmer, kläder, leksaker och julgodis.

Nu laddar vi om för 2013 som kommer bjuda på någon form av sommarsemester, där vi ska bo i ett annat hus, som Jesper uttrycker det. Jesper ska sluta på Änglagård och börja på skolan, Ala ska vidareutbildas och ny altan ska byggas. 

 
Det var vårt 2012, små delar av det. Vill du följa med os under 2013, då finns vi här.

RSS 2.0